Besök Rundetårn i Köpenhamn

Danmarks huvudstad är härlig från alla vinklar och håll, men ingen utsikt slår den du får från toppen av Rundetårn – en av de fantastiska byggnader som Christian den IV lät uppföra i Köpenhamn. Gå upp i Rundetårn påsken 2025.

Hur högt är Round Tower? Var ligger Round Tower? Vem byggde Runda tornet?

Fakta om Rundetårn: Rundetårn, vars höjd är 41,55 meter, uppfördes på order av Kristian IV och stod färdigt 1642. Med sitt läge på Købmagergade är det ett av stadens kända landmärken och ett blickfång både för besökare och lokalbefolkning.

Tornet är en av Köpenhamns största attraktioner, och det anordnas ofta utställningar på översta våningen av denna ståtliga byggnad. Rundetårn kan se tillbaka på en lång historia. Det är få danska kungar som hunnit sätta så stora och bestående avtryck på den danska huvudstaden under sin regeringstid som Kristian IV lyckades med. Det gjorde han dels i form av militära nederlag och ekonomisk tillbakagång, dels i form av uppförandet av nyskapande byggnader till följd av kungens brinnande intresse på området.

Ett intresse som resulterade i bland annat Tøjhuset, Holmens Kirke, Nyboder, Børsen, Rosenborg Slot och sist men inte minst Rundetårn – en av dagens mest besökta turistattraktioner i Köpenhamns centrum.

En unik utsikt från Rundetårn

Klarar du att ta dig uppför den drygt 209 meter långa spiralrampen i Rundetårn når du utsiktsplattformen på 34,8 meter över markplanet. Härifrån kan du spana ut över i stort sett hela Köpenhamn.

Du ser det gamla latinkvarteret, Vor Frue Kirke och en mängd andra berömda byggnadsverk vars historia präglar staden. En vacker vårdag under påsklovet kan du alltså njuta av en unik utsikt över den stad i vilken runt en femtedel av den danska befolkningen är bosatt.

Se priser för entré till Rundetårn längst ned på sidan.

Rundetårns ursprungliga syfte

Rundetårn byggdes tillsammans med Trinitatis Kirke, som uppfördes på baksidan av tornet sett från Købmagergade. Med tiden blev växte här något av ett kunskapscenter fram med universitetsbibliotek halvvägs upp längs spiralrampen, ett astronomiskt observatorium högst upp samt kyrkan. Vid denna tid var kyrkan en dominerande och mäktig institution på grund av religionens framträdande plats i samhället.

Observatoriet är faktiskt Europas äldsta fungerande i sitt slag, medan biblioteket, som tidigare samlade omkring 10 000 verk, idag fungerar som utställnings- och konserthall.

En rolig utmaning för barnen

Höjdpunkten vid ett besök är för de flesta utsiktsplattformen med den otroliga utsikten över Köpenhamn, men för barnen är färden dit upp och ner ett minst lika stort äventyr.

Man måste kämpa för att bestiga de mer än 200 meter långa ramperna på väg upp till plattformen, och det tar lite tid beroende på hur stora barnen är.

När det är dags att gå ner igen, är det viktigt att hålla koll på barnen och få dem att hålla igen en smula eftersom det är frestande för dem att utnyttja tyngdkraften för att få upp farten. Det är nämligen inte helt ofarligt. Ändå är det en rolig känsla att nästan vara tvungen att ”bromsa” hela vägen ner.

Rundetårn Priser och öppettider

En av fördelarna med Rundetårn är också att det är en billig attraktion att besöka, där hela familjen får bra valuta för pengarna.

Det kostar bara   per vuxen och   för barn i åldern 5–15 år att ta sig upp och se Köpenhamns vackraste utsikt i en av de vackraste byggnader som någonsin har byggts i Danmark. Gratis entré för barn under 5 år.

Rundetårn öppnar klockan 10 och stänger klockan 20 varje dag under påsklovet. Kommer ni iväg sent kan besöket eventuellt kombineras det en bit mat på någon av de många läckra restaurangerna i närheten.

Få fler tips inför årets påskresa.


Få bra erbjudanden i din inkorg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar våra fantastiska erbjudanden och möjligheten att spara mycket pengar på din nästa hotellvistelse.

Läs mer om erbjudanden

Få upp till 10 % rabatt som STAY & SAVE-medlem. Läs mer om alla förmåner