Pin it

ARP-HANSEN HOTEL GROUP

STYRKAN LIGGER I OLIKHETERNA

Unika hotell med charm och stil i centrala Köpenhamn. Detta är vad hotellkedjan Arp-Hansen Hotel Group stått för i över 50 års tid. Strategin är tydlig och klar: Det handlar om att vårda varje enskilt hotells individuella särdrag. Arp-Hansen Hotel Group är med sina 12 hotell och 3.700 rum Köpenhamns största rumsuthyrare. Faktum är att var femte hotellrum i Köpenhamn bäddas av Arp-Hansen Hotel Group. Men till skillnad från en stor del av marknaden i övrigt har hotellkedjan inte vunnit sina framgångar med det vanliga receptet för hotellkedjor där en enhetlig utformning av hotellen världen över ger synergiska fördelar. Arp-Hansen Hotel Group har valt att gå helt motsatt väg och har med en väl överlagd strategi valt bort strömlinjeformen och i stället satsat på olikheterna. Hos Arp-Hansen vårdar man de unika särdragen hos varje enskild hotellbyggnad, något som också omfattar den omgivande miljön där man låter historien träda fram i inredningen och marknadsföringen av hotellen.

En originell övernattning

 

Individuella och originella hotell är något som i allt högre grad efterfrågas av dagens moderna, individualistiska konsumenter som inte alls vill sorteras in i förutbestämda fack utan vill kunna framhäva sin personlighet både vid val av ressätt och övernattningsform. Arp-Hansens personliga hotellösningar ligger med andra ord helt rätt i tiden, och hotellkedjans mångsidiga rumsutbud tillfredsställer de flestas behov och budgetar. Här finns allt du kan tänka dig, från lyxig inkvartering i kungafamiljens gamla gästrum i gamla Köpenhamn, möjlighet att vakna till ljudet från vågskvalp och knarrande fiskeskutor i Nyhavn, toppmoderna hotellrum med alla bekvämligheter och panoramavy över Köpenhamns skyline – eller om du alltid drömt om att få övernatta mitt i en av H.C. Andersens sagor är det också möjligt.

En historia om att bevara och förnya

 

Arp-Hansen Hotel Group grundades 1960 av murarmästaren Alf Arp-Hansen. När han köpte Gentofte Kro lade han grunden till det som idag är Köpenhamns största hotellkedja. Efter en grundlig renovering stod Gentofte Hotel 1961 redo att ta emot sina första gäster, och sedan gick det nästan av bara farten att etablera sig som hotellägare på flera platser i huvudstaden. Suhrs Pakhus i Nyhavn blev nästa stora inköp, och år 1971, när det tomma gamla kryddlagret från 1804 förvandlats till läckra hotellrum, öppnade 71 Nyhavn Hotel som då blev Köpenhamns första packhushotell. Hotellet blev omedelbart en verklig turistmagnet och lockade såväl danska som utländska besökare. Några år senare överöste denne innovative murarmästare ännu en historisk byggnad, denna gång från 1869, med sin konstruktiva kärlek. I och med att huset låg strax bakom kungliga teatern var namnet givet: Hotel Opera. De tre hotellen som nu ingick i portföljen gjorde att namnet Arp-Hansen blev synonymt med individuellt inredda hotell i särpräglade hus med attraktiva lägen. 1986 expanderade Arp-Hansen igen – denna gång med två inköp samtidigt: Hotel Christian IV på Dronningens Tværgade och Grand Hotel på Vesterbrogade. Christian IV hyrdes ut 2004, men Grand Hotel från 1890 finns ännu kvar i Arp-Hansen-portföljen. Idag framstår det nyligen helrenoverade hotellet som ett av stadens verkligt klassiska hotell. Fem år därefter – 1991 – övertog Arp-Hansen det historiska Phoenix Copenhagen på Bredgade, vars historia går hela vägen tillbaka till 1700-talet. Förr om åren har hotellet dels varit lantadelns favorithotell, dels har det fungerat som kungafamiljens gästrum då de fick besök av utländska furstar. Detta attraktiva lyxhotell är bland annat känt för sina många konstverk – många av dem från Arp-Hansens avsevärda konstsamling från den danska guldåldern.

Från fadern vidare till sönerna

 

1998 avled Alf Arp-Hansen, som då han gick ur tiden hade hunnit med att grunda en av landets största och mest kända hotellkedjor, och verksamheten övertogs av sönerna Henning och Birger Arp-Hansen. Två år efter grundarens död invigde Arp-Hansen Hotel Group Hotel Copenhagen Strand på Havnegade i ett packhus från 1869 som tidigare inhyst både pappersfabrik och kartongtillverkning. Tre år senare, 2003, gick drömmen om ett hotell på stadens mest prominenta adress, Rådhuspladsen, i uppfyllelse i och med designhotellet The Square. Här har vi ett hotell riktat till de gäster som hemtamt rör sig i Köpenhamns city – och som föredrar att själva gå på upptäcktsfärd bland stadens många olika matställen framför att äta alla måltider på hotellet, som följdriktigt saknar middagsrestaurang. Redan nästa år tog man över Hotel Imperial vid Vesterport som nu har helrenoverats och moderniserats, och dessutom försetts med en hel våning executive-rum med retroestetisk design, inspirerad av den 1950-talsstil som spritts världen över av den populära TV-serien ”Mad Men”. På det hela taget handlar detta moderna hotell i mångt och mycket om just design, hotellets andra våningar har formgivits av ett antal yngre designtalanger.

Fantastiska fantasier

 

Sommaren 2006 tog Arp-Hansen Hotel Group klivet in i en ny era med sitt första nybygge – Copenhagen Island – ritat av den välkände arkitekten Kim Utzon och byggt på en konstgjord ö i Köpenhamns hamn, vid Kalvebod Brygge. Och 2010 var det dags för kronan på verket vad gäller nybyggnation, för då slog Tivoli Hotel & Congress Center upp sina portar för första gången Temahotellet vid Köpenhamns hamn, även detta ritat av Kim Utzons skickliga hand, ses numera som Arp-Hansen Hotel Groups flaggskepp. Det är en fantastiskt imponerande byggnad som inte bara är arkitektoniskt stringent, utan samtidigt lyckas ge ett böljande och färgrikt intryck. I dagsljus ger hotellet framför allt intryck av skandinavisk minimalism, men när skymningen kommer tänds den färgrika fasadbelysningen och hotellet fylls av ett hav av kulörta lyktor. Hotellet är modernt och spektakulärt, bjuder på alla tänkbara luxuösa bekvämligheter och inomhus har man i sanning satt sprätt på fantasin. Precis som namnet antyder är hotellet inspirerat av det fantastiska och äventyrliga Tivoli, en av världens äldsta nöjesparker, som ligger alldeles intill.

Nytt prisvänligt koncept

 

2009 etablerade Arp-Hansen ett nytänkande och synnerligen prisvänligt koncept för budgethotell. Hotellet Wakeup Copenhagen ritades av Kim Utzon och fick ett centralt läge i Köpenhamn på Kalvebod Brygge. Kombinationen av läcker design, promenadavstånd till Strøget, Tivoli och Rådhuspladsen och låga priser gjorde konceptet till en total succé. Sommaren 2014 öppnade Arp-Hansen Hotel Group ett nytt Wakeup Copenhagen, denna gång på Borgergade – alldeles i närheten av Kongens Nytorv, Nyhavn och Strøget. Ännu en gång kommer gästerna att hälsas välkomna till ett hotell ritat av Kim Utzon. Rummen är 12-15 m2 stora, inredda med designmöbler och alla har platt-TV och gratis trådlöst internet. Hotellet mäter sig med många av Köpenhamns tre- och fyrstjärniga hotell, men till tvåstjärnigt pris.